//Add More external stylesheets Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή και το κινητό σας από κινδύνους στο διαδίκτυο


Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή και το κινητό σας από κινδύνους στο διαδίκτυο

read

  Έχουμε ανεβάσει παρόμοια άρθρα κατά το παρελθόν, εδώ, εδώ, και εδώ ωστόσο, επειδή είναι ένα θέμα,  πάντα επίκαιρο, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα μικρό άρθρο με  τις βασικότερες συμβουλές που απευθύνεται κυρίως στους αρχάριους. Καθώς οι υπολογιστές και τα κινητά μας αποτελούν πύλες προς έναν κόσμο πληροφοριών, υπηρεσιών και επικοινωνίας, είναι αναπόφευκτο να εκτεθούν σε διάφορους κινδύνους του διαδικτύου. Από επιθέσεις fishing και κακόβουλο λογισμικό έως ransomware και κλοπή ταυτότητας, οι απειλές είναι πολλές και διαρκώς εξελίσσονται.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον υπολογιστή και το κινητό σας από αυτούς τους κινδύνους.

1. Ενημερώστε Τακτικά Το Λογισμικό Σας

Η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών και του αντιικού λογισμικού είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας στην προστασία των συσκευών σας. Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν συχνά διορθώσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν ευπάθειες, καθιστώντας δυσκολότερο για τους επιτιθέμενους να εκμεταλλευτούν τις συσκευές σας.

2. Χρησιμοποιήστε Αξιόπιστο Αντιικό Λογισμικό

Ένα αξιόπιστο antivirus μπορεί να αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των κακόβουλων λογισμικών. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο, εντοπισμό και αφαίρεση ιών, καθώς και προστασία από *fishing επιθέσεις.

*Το "fishing" στο διαδίκτυο αναφέρεται σε μια δραστηριότητα όπου κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες, μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ο σκοπός τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στα θύματά τους. Για να προστατευτούμε από αυτήν την απειλή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουμε και να μην αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες σε ανώνυμους αποστολείς. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να αποφεύγουμε την πλοήγηση σε ύποπτες ιστοσελίδες. Με την ανάληψη αυτών των μέτρων προφύλαξης, μπορούμε να προστατευτούμε από το fishing στο διαδίκτυο και να διατηρήσουμε την ασφάλειά μας στον ψηφιακό κόσμο.

3. Είναι Σημαντική Η Χρήση Δυνατών Κωδικών Πρόσβασης

Η χρήση δυνατών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό είναι κρίσιμη. Αποφύγετε τη χρήση προφανών συνδυασμών, όπως ημερομηνίες γέννησης ή απλές λέξεις. Χρησιμοποιήστε μία μείξη από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα και σκεφτείτε τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

4.Προσοχή στις Ψηφιακές Απάτες

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αναγνωρίζει σημάδια ψηφιακών απατών, όπως φισινγκ emails ή απάτες μέσω κοινωνικών δικτύων. Μην ανοίγετε ποτέ ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα από άγνωστες πηγές και διατηρήστε μια υγιή δόση κριτικής σκέψης σε όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες.

5.Χρησιμοποιήστε Δίκτυα VPN

Ένα Δίκτυο Ιδιωτικής Εικονικής Δικτύωσης (VPN) μπορεί να παρέχει μια επιπλέον στρώση ασφάλειας, κρυπτογραφώντας τη διαδικτυακή σας κίνηση και κρύβοντας την πραγματική σας διεύθυνση IP. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi δίκτυα.

6.Προστατέψτε τα Προσωπικά σας Δεδομένα

Προσέχετε ποιες πληροφορίες μοιράζεστε στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα και εξετάστε προσεκτικά τις άδειες που δίνετε σε εφαρμογές και υπηρεσίες.

7.Δημιουργήστε Αντίγραφα Ασφαλείας

Τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να σας σώσουν από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η απώλεια δεδομένων λόγω κακόβουλου λογισμικού ή σφαλμάτων συστήματος. Φροντίστε να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων δεδομένων σας.

Η προστασία του υπολογιστή και του κινητού σας από τους κινδύνους του διαδικτύου απαιτεί συνεχή προσοχή και προσπάθεια.
Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, μπορείτε να ενισχύσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια και να προστατεύσετε τις συσκευές σας από τις απειλές που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .